Leksaker i sandlådaMed jämna mellanrum kommer hälsolarm om farliga ämnen i plast. Även om meningarna går isär om hur farligt plast egentligen är så finns det anledning att vara försiktig. Vad kan man då göra?

PVC, ftalater och bisfenol A. Det finns många ämnen i plast som kan vara farliga på olika sätt. Enligt den här artikeln är de enskilda ämnena i olika plaster kanske inte så farliga var och en för sig. Men, vilket också står i artikeln, det är svårt att uttala sig om s.k. cocktaileffekter, alltså vad det får för effekt när flera olika kemikalier blandas i kroppen. Det görs helt enkelt inte studier på detta.

Därför skulle jag råda alla oroliga föräldrar att försöka minimera mängden plast i barnens liv. I takt med att barnen blir äldre kommer de att vilja ha mer plastleksaker, men välj leksaker i trä och andra naturmaterial – som naturgummi – de första åren. Försök också att undvika plaster i köket: undvik teflonbelagda kärl, och förvara mat i behållare av glas eller rostfritt stål istället för i plastburkar.