Årets fattigaste månad börjar lida mot sitt slut. Äntligen. Många är det som kämpat och gjort allt för att få pengarna att räcka. Många är det även som tagit lån – och tyvärr inte kan andas ut när februarilönen kommer. 

Januari är årets fattigaste månad eftersom vi i december har väldigt mycket utgifter. Enligt en rapport som Blocket har gjort tillsammans med HUI Research spenderar barnfamiljer nästan 4000 kronor på julklappar (källa). För den som inte har sparat pengar till jul är det kört redan där. Men utöver det ska vi även lägga pengar på julmat och gärna även unna oss ett fint nyår. Baksmällan kan bli hård och istället för en trevlig nystart på året får man ont i magen.

????????????????????????????????????????Det är inte ovanligt att en har tagit många lån i januari som ska betalas tillbaka under februari.Tyvärr är det många som dock inte klarar av att betala tillbaka allting på en gång och med det måste låna för att betala, och detta kommer tillslut leda till att du hamnar hos Kronofogden. Om du känner igen dig i denna situationen och har flera lån som måste betalas, är rådet att du tar dig till en bank för att samla lånen under ett. På så vis kan du få ner räntan och förlänga tiden du har att betala lånet. Om du inte har någon säkerhet kan du kontakta www.bluestep.se. De är kända för att vara lite mer öppna mot sina låntagare än vad de fyra storbankerna är.

Dessutom är det så klart en idé att se över hur du ska göra för att inte hamna i samma situation nästa år. Bäst är det spara pengar, lite varje månad, så att du får en buffert. Man brukar säga att två månadslöner är vad som passar sig att ha på sitt sparkonto. Dessutom kan du när julen närmar sig prata med dina vänner och din familj om en gräns för julklappar.Mer tips om hur du klarar den svåra januarimånaden hittar du i detta inslag från Sveriges Radio.