10743344-dopceremoniSka mitt barn bli döpt eller inte? Det är en fråga som många nyblivna föräldrar ställer sig. För det är inte helt självklart att man vill att ens barn ska gå med i svenska kyrkan. En del föräldrar tvekar över beslutet för att de helt enkelt inte har tid. På grund av detta anordnas så kallade drop-in dop.

På Dagens Nyheter kan man läsa om att svenska kyrkan anordnat drop-in dop på Underbara Barn-mässan i Älvsjö. Förra året var första gången som man kunde döpa sitt barn på barnmässan och då valde åtta föräldrar att genomföra ceremonin. För att döpa sitt barn i svenska kyrkans monter på mässan behöver man inte ens vara medlem i kyrkan. Det enda som krävs är att båda vårdnadshavarna gett sitt tillstånd. Innan dopet hålls på mässan pratar prästen med föräldrarna om vad dopet innebär. Varför svenska kyrkan valt att ha sådana här drop-in dop är för att de vill ge chansen till stressade föräldrar att döpa sina barn men även för att värva medlemmar. Detta har dock fått en del kritik eftersom det anses att högtidligheten från ett vanligt kyrkdop försvinner.

Barnets första firande

Oavsett om man väljer att anordna ett klassiskt dop i kyrkan eller om man döper barnet genom ett drop- in dop, är dopet en trevlig tradition. Det är dock inget som är obligatoriskt och man kan välja att istället ha en namngivningsceremoni utanför kyrkan. Dopet ses av många som ett första tillfälle att fira det nya barnet och gästerna brukar vilja komma med kul doppresenter till det lilla barnet. Vill man ge bort en unik doppresent kan man hitta det här.

Kungliga barnen döps

Vad gäller de kungliga barnen är dopet en standard och alla barn som födds in i den svenska kungafamiljen döps. Den som senast fick sitt huvud doppat i dopfunten var prinsessan Madeleines dotter Leonore. Då var kungligheter från hela Europa samlade i Drottningholms kyrka. Läs mer.