Ska du flytta till villa? Då kan det vara bra att kontrollera att huset du köpt inte är drabbat av mögel, och det gör du enkelt genom att göra en besiktning av besiktningen så att säga – då slipper du råka på att sanera mögel i ett framtida skede.

Vitmögel och svartmögel är två sorters mögel ett hem kan drabbas av, och vanligaste platserna vi hittar dessa på är i krypgrunden och på vinden. Men hur vet vi att det är mögel vi tittar på? Det beror vart någonstans du tittar. Beroende på vilken typ av mögel du drabbats av så finns dessa sorter på olika platser både på vinden och i krypgrunden då de trivs i olika miljöer. Men enklast är det nog att se svartmögel. Det sätter sig nämligen vanligen som svarta prickar på innertaket och på takstolarna. Däremot kan det vara lite svårare att upptäcka vitmögel då det ofta ser ut som vanligt damm men kan även se ut som ett skum på råsponten och sträcka sig upp i taket på vinden. Och om villan drabbats finns det bara en sak att göra – och det är att sanera innan det får fäste och röta är ett faktum.

Så kollar du mögel på vinden

När du ska köpa en villa är den ofta redan besiktigad, men för att verkligen vara på den säkra sidan att allt står rätt till kan det vara bra att kontrollera huset en gång till. Med en egen besiktningsman. Det går att anlita olika firmor för detta, men viktigt är att du ser till så det är en firma som just är specialiserade på att nosa fram just mögel, och som kan vart man och hur man hittar vit- och svartmögel. Du kan även kontrollera huset själv, vilket du också är obligerad att göra i och med den undersökningsplikt som finns när man ska köpa en bostad. Så hur undersöker man då om man vill göra detta själv? Just hur man kollar vinden är något som bland annat Villaägarna skriver om. Vad man bland annat tipsar om att börja med är att kolla hur det luktar. Mögel luktar unket och illa men kan vara svårt att se på en gång. Därför är det alltid viktigt att titta noggrant och undersöka både tak, nockar och isolering. Likaså tipsar man om att kontrollera luftfuktigheten, den ska vara lägre än 16 procent och är den inte det kan det vara bra att installera luftavfuktare efter att man sanerat vinden.

Glöm inte att kolla efter mögel i krypgrund också

En annan plats som är viktigt att kontrollera så den är fri från mögel är krypgrunden. Det som är den största boven i dramat när det kommer till mögel i krypgrunden är markfukten, och den är svår att styra över. Därför är det extra viktigt att kolla på detta när du köper en äldre villa. Något som Vi i villa skriver är extra viktigt är därför att se till så det är torrt i kryprummet genom att täcka, ventilera och dränera så man hindrar att vatten rinner in i krypgrunden. Ett varningstecken att hålla utkik efter är om den villa du drömmer om att köpa har rabatter nära växande intill huset. Då är risken nämligen hög för fukt och mögel. Om du går på visning av en äldre villa och möts av doften från nybakade bullar eller kakor bör du se upp, precis som mögel lämnar en odör på vinden gör den även det när den kommer från krypgrunden. Skillnaden är att lukten då stiger uppåt och in i huset. Det väldoftande nybaket kan därför vara ett knep för att avleda oanande spekulanter från att upptäcka hur något inte står helt rätt till.

Bli av med fukt i krypgrund

Det finns flera olika sätt att bli av med fukt i krypgrunden, och vissa är bättre än andra beroende på vilka problem du har eller vilken typ av villa du köper. Ett tips är därför att läsa de olika tips som Ny Teknik listat. Där står allt från tips om dränering till hur du håller krypgrunden torr. Och dessa tips hittas genom att klicka här. Lycka till!