3058531-spara-till-semestern-1Svenskarna är inte så bra på att spara och 20 procent av oss sparar inte alls. Vi är däremot bäst i EU på att spara men det är ändå en femtedel av svenskarna som inte klarar sin ekonomi om något oväntat ekonomiskt händer.

Förra månaden var den kanske tuffaste månaden ekonomiskt på hela året. Detta på grund av att många spenderat mycket på julklappar och julfirandet och inte tänkte på att spara lite till januari månad. Detta ledde till att en del behövde ta lån för att klara av de utgifter som kom under månaden. Faktum är att det förmodligen var ganska många som behövde ta någon form av lån förra månaden för att klara av ekonomin.

En femtedel sparar inte

Det är nämligen så att det är en hel del svenskar som sparar så dåligt att de inte har råd att betala en oväntad utgift på 10 000 kronor inom en månad. Nästan 20 procent av alla svenskar har inget sparande, skriver Sydsvenskan. Visserligen gör det oss svenskar bäst i EU på sparande, men det är fortfarande en femtedel av oss som inte klarar sig ekonomiskt om något skulle hända som påverkade ekonomin negativt. Antalet personer som sparar i Sverige har legat på ungefär samma nivå de senaste fem åren. I EU har andelen invånare som saknar ett sparande ökat fem procent sedan 2008.

Börja spara ihop till en buffert

Är man en utav de 20 procent som faktiskt inte har dessa ekonomiska marginaler, kanske man undrar hur man ska gå tillväga för att klara av en oväntad utgift.

  • Först och främst är det väldigt individuellt hur mycket man kan och behöver spara men generellt brukar man säga att två månadslöner är en bra buffert.
  • De som bor i hus, har barn och bil kan behöva spara runt 100 000 kronor.
  • Man bör alltid ha ett lite sparande för att ha råd med sjukvårdskostnader. Skulle till exempel en tand gå sönder, måste detta fixas med en gång och det kan gå på runt 4 000 kronor.