Ibland kan det tyckas som att det är väldigt oroliga tider just nu. Rapporter om inbrott och husbränder kommer varje dag, något som kan skrämma den mest luttrade bostadsägaren. Känner du att du vill skydda din familj och dina tillhörigheter på ett bättre sätt? Då kan en säkerhetsdörr vara rätt val för dig.

En säkerhetsdörr gör det svårare för inbrottstjuven att ta sig in och kan dessutom stänga farlig brandrök ute. Den kan med andra ord vara en värdefull investering både ur en säkerhetsaspekt och ur en ekonomisk sådan. Här kan du läsa mer om vad det kostar att installera en säkerhetsdörr och hur en sådan fungerar.

Vad kostar en säkerhetsdörr?

Den första frågan du kanske ställer dig är hur högt säkerhetsdörr pris är? Man brukar räkna med att en säkerhetsdörr kostar någonstans kring 20 000 kronor att köpa och installera. Det kan tyckas dyrt, men viktigt är då att tänka på att du kan sänka dina försäkringskostnader när du installerar en sådan dörr. Dessutom skyddar dörren från att någon tar värdefulla ägodelar från dig. Faktum är att tidigare inbrottstjuvar tipsar om säkerhetsdörrar för att skydda mot inbrott.

Det kan också vara en god idé att förse sommarstugan med en säkerhetsdörr eftersom inbrott i sommarstugor är relativt vanliga.

Så fungerar en säkerhetsdörr

Vad är det då som gör säkerhetsdörren så ogenomtränglig? Jo, dörren består till största delen av stål. Den går med andra ord inte att elda upp eller att slå sönder. Dörren har också en tjockare karm som gör det svårare att bryta sig in. Säkerhetsdörrar finns i olika klassningar vilka är RC1 till RC5. RC1 är den lägre säkerhetsklassen medan RC5 är den högsta.

Förr såg säkerhetsdörrar ganska tråkiga ut, men nu finns de i mängder av utföranden. Det gör att du kan hitta en dörr som matchar din bostad perfekt och ser ut som en helt vanlig ytterdörr. Både du som bor i villa och du som bor i lägenhet kan skaffa en säkerhetsdörr. Bor du i bostadsrätt kan du dock behöva komma överens med bostadsrättsföreningen innan du installerar din dörr.