370060-yellow-balloonDyra barnkalas stänger barn ute och de extravaganta födelsedagskalasen är egentligen produkten av stressade föräldrars dåliga samvete – för barnen själva kräver inte mer än en tårta.

Idag är det allt vanligare att man ställer till med riktiga brakfester på barnens födelsedagar, förr räckte det med att pynta hemma i vardagsrummet, servera hembakad tårta och fästa ballonger på ytterdörren – men idag ska barnkalasen vara allt pampigare och otroligt genomtänkta. Men detta enligt SvD stänger många barn ute, för ett kalas med exempelvis bowling, pannkakor, glas och godis kostar närmare 3 000 kronor och det är det inte alla som har råd med – vilket resulterar i att flera barn uteblir från denna typ av kalas bara för att deras föräldrar inte har råd att bjuda tillbaka med samma pompa och ståt. Dessutom är denna typ av kalas inte ens vad barnen blir glada av för dem räcker det oftast med en tårta och lite kompisar att leka med så är de nöjda, utan det är snarare föräldrarnas samvete som styr, menar etnologen Karin Salomonsson. Hon tror nämligen att det hela handlar om föräldrar som har dåligt samvete för att de inte gör tillräckligt mycket för sina barn och sedan låter detta tas till uttryck i extravaganta födelsedagspartyn – dels för att döva samvetet, visa barnet att de bryr sig och dessutom göra barnet mer populärt bland dennes vänner.

Meddela om man kommer eller ej

Ska man ha barnkalas se då till att inte utesluta någon, antingen bjuds alla i barnets klass eller inga, alternativt att man separera och bjuder alla flickor eller alla pojkar. Är myntet vänt och ens barn istället är bjuden på kalas är det viktigt att alltid bekräfta om man kommer eller ej, annars kan det bli onödiga konflikter vilket var precis vad som hände i England. Där var det en pojke som inte dök upp på ett påkostat kalas på ett lekland på grund av förhinder och nu stämmer födelsedagsbarnets föräldrar denne pojkes föräldrar för kostnaderna som de lagt ut för pojkens plats på kalaset, skriver GP. Så oavsett om man ska bjuda på eller är bjuden till kalas så ska man vara noga med att den inbjudne bekräftar sitt medverkande eller sin frånvaro.