4414720-pysslaDen perfekta sysselsättningen för barn i alla åldrar är att pyssla. Det finns ju så många olika pyssel man kan göra, vilket innebär att alla kommer hitta något som faller dem i smaken. Att göra saker själv är populärare än någonsin, så varför inte låta barnen haka på?

Den så kallade DIY-trenden, där man gör saker själv, har varit populär ett tag nu. Dagens Nyheter spår att trenden kommer att fortsätta hålla i sig ett bra tag till. Trenden har nu nått alla olika livsstilsområden och gör man inte sin egen korv, kanske man gör sina egna möbler eller sitt eget barnkalas. Förra året kom ett antal olika nya bloggar, filmklipp och böcker där man fick en massa olika gör-det-själv-tips. En utav de som släppte böcker på temat var Clara Lidström. Hon släppte en hel bokserie med smarta tips för pysselsugna i lågstadieåldern.

Pyssel kan utveckla barnen

För den här DIY-trenden måste ju vara speciellt rolig för barnen. De flesta barn tycker om att pyssla och det är den perfekta aktiviteten för familjen att göra tillsammans. Förutom att vara kul, kan pysslet också hjälpa barnen att utvecklas. På Lokaltidningen kan man läsa om förskolan Trollsländan som har skapandet som pedagogiskt verktyg. Även de små barnen har fått vara kreativa och personalen på förskolan ser utveckling på grund av detta. Genom att ge instruktioner för hur man gör något pyssel, får man barnen att lära sig att lyssna och förstå. Vid vissa av momenten har barnen även fått träna koordination och de har även fått fundera på varför vissa saker fungerar som de gör.

Exempel på pyssel 10602323--

När det kommer till pyssel sätter endast fantasin gränser för vad man kan hitta på. Vissa vill göra lite enklare pyssel och då kan till exempel stickning vara lämpligt. Vill man göra något mer avancerat kan man köpa färg och göra om alla möbler hemma. Några exempel på pyssel man kan göra är:

  • Stickning eller virkning. Med garn och stickor kan man virka fina grytlappar eller sticka en halsduk.
  • Måla eller spraya möbler. Har man tröttnat på kökspallen och vill ge den en ny look. Kan man enkelt beställa sprayfärg på nätet och spraya den i en ny färg.
  • Göra fina prydnader av saker från naturen. Man kan till exempel hitta stenar som man målar till nyckelpigor med hobbylack. Läs mer. Eller varför inte göra en söt liten figur av en kotte?
  • Pyssla med pärlor. Med fina pärlor och lite tråd kan man göra allt ifrån ett par snygga örhängen, till ett pråligt halsband.
  • Göra egna kläder. För den extra händiga personen, kan man faktiskt köpa fina tyger och hitta mallar på nätet för att sy sina egna kläder.
  • Måla en tavla. Ett enkelt pyssel som man förmodligen har saker till hemma, är målning. Vill man göra något enkelt är det bara att ta fram penna och papper. Vill man satsa ännu högre köper man målardukar och akrylfärg.