Sanningen är att de religiösa högtiderna kan innebära många saker, oavsett om det handlar om en religiös familj eller en icke-religiös familj. 

Om du och din partner är kristna kan det betyda mycket att få döpa ert barn i kyrkan. Men om du däremot inte vill göra det så behövs det inte heller. Det finns flera olika religiösa ceremonier och högtider inom olika religioner och firandet kan skifta oavsett om vi anser oss själva vara religiösa. 

Högtider inom olika religioner

Högtider kan se olika ut för olika religioner och inom olika religioner. Här är exempel på olika religiösa högtider och hur det kan se ut när de firas:

  • Holi – Holi betyder ungefär “färgernas fest” och är en vårfest som firas inom hinduismen. Vårfesten kan vara i två dagar under fullmånen mellan mitten av februari och mitten av mars. Till firandet hör bland annat vårbrasa samt färgskvättande.
  • Jom kippur – Jom kippur räknas till den viktigaste högtiden inom judendom och firas tio dagar efter att den judiska nyårsdagen (Rosh hashana) har infallit i september eller oktober. Högtiden firas med fasta, böner och gudstjänster där man tänker tillbaka på årets gång och ber alla människor om förlåtelse. 
  • Magha Puja – Magha Puja är en festival inom buddhismen där man inom theravadabuddhismen firar de 1250 lärjungar, arahanter, kom för att lyssna på Buddha. Detta firas under månkalenderns tredje månad (februari/mars) med bland annat att meditera, ge gåvor, tända ljus och recitera buddhistiska texter.
  • Pingst – Pingst firas inom kristendomen ungefär i mitten av maj eller mot slutet av juni, 10 dagar efter Kristi himmelsfärdsdag. Det brukar benämnas som kyrkans födelsedag då tungotal förekom för första gången och upp till 3000 personer döptes i Jesu namn. Oftast är pingst en tid för bröllop.
  • Ramadan – Ramadan firas under den nionde månaden i den muslimska kalendern, den månad få Koranen uppenbarade sig för profeten Muhammed. Under en månad fastar alla vuxna muslimer och avstår från mat, dryck, rökning och sex. Efter Ramadan firas eid al-fitr som avslut på fastemånaden.