???????????????????????????????????????Att rökning inte är hälsosamt är det nog alla som vet numera – men trots det är det fortfarande folk som röker.

I en artikel från Dagens Nyheter här säger läkaren Peter Friberg att rökavvänjning är någonting som borde gå via skolhälsovården. Det stora problemet med rökning är dock att om en rökare inte vill sluta, kommer den inte heller att göra det. Han menar dock även, i samma artikel, att unga måste få mer och bättre information om rökningens skadeverkningar. Det är någonting som kan påverka de som än inte har börjat och kan förhindra att de i framtiden börjar. En bra artikel som de unga borde läsa är denna från Sydsvenskan där de listat vad som händer i kroppen när man slutar röka. Bland annat kan man utifrån denna artikel lära sig att nikotinet i blodomloppet redan efter 8 timmar har reducerats med 90 över procent. Efter 12 timmar är syrehalten i blodet återigen normalt, efter 24 timmar når ångestkänslan av rökstoppet  sin topp och efter två veckor har det för de flesta försvunnit helt.

Lyft det positiva med att sluta röka

Om man lyfter detta, snarare än att det är farligt att fortsätta och att man förstör kroppen (vilket ungdomarna redan vet) är chansen större att de inte längre vill röka. Dessutom kan man locka med fördelarna som kommer av rökstoppet, som exempelvis vitare tänder och en bättre kondition. För den som inte har rökt så länge, vilket ungdomarna inte har, är det främst tänderna som utsätts för problem vid rökning. De blir gula, får belägringar och det ser i allmänt ofräscht ut. Om man har en tonåring som röker kan en idé vara att erbjuda han eller henne en tandblekning om hen lyckas sluta. På Dentway finns det bra alternativ och din ungdom kommer säkerligen att uppskatta det och tänka sig för en extra gång innan hen tänder en cigarett igen. Läs gärna även denna artikel i och med blekningen – där listar de nämligen 4 vanliga problem med tänderna och hur du hanterar det. Nummer två är missfärgningar och det är den punkten som kan vara intressant för rökaren.