BarncyklarDet har aldrig tidigare funnits ett så stort utbud av cyklar för barn. Det innebär dock att det är svårare än någonsin att välja. Jag tycker att man ska tänka på följande när man står i begrepp att köpa cykel till sina barn.

Svenskar är ju mycket förtjusta i cyklar med fotbroms, eftersom det anses vara säkrast. Men är det verkligen det? Jag tycker inte det, i alla fall inte när barnen ska lära sig att cykla. Början man med en cykel som barnen kan sparka sig fram på bör den ha handbroms, och bromsen ska gå till bakhjulet. När det går snabbt sträcker barnen nämligen ut benen för att hålla balansen, och om cykeln bara har frambroms blir det lätt att barnet står på näsan efter en inbromsning i hög fart.

Cyklar med den typen av broms hittar man kanske inte i alla cykelbutiker, men ett tips är att titta på nätet. Brittiska Isla Bikes har cyklar för barn i åldern tre år och uppåt med handbroms, och är ett märke som det går alldeles utmärkt att växa i. Cyklarna är inte billiga, men andrahandsvärdet på dem är ganska högt. Frågar ni mig tycker jag att ni ska välja Isla, jag gjorde det till min minsting, och har inte ångrat mig.