4525185-stockholm-regeringsgatans-broNär SVT’s program Uppdrag Granskning i november sände ”Missbrukardöden” – med fokus på unga som dör av missbruk innan de fått hjälp, var det många som trodde (önskade?) att det skulle leda till en debatt och höjda röster. Nu, tre månader sedan sändningen, är det uppenbart att ingenting har hänt.

För den som missade programmet kan det informeras att det handlade om två unga män som förlorade livet till drogerna för att samhället inte kunde hjälpa dem. Den ena, en 21-årig kille från Stockholm, tog en överdos på ett behandlingshem – och det dröjde timmar innan personalen upptäckte att han avlidit. I en krönika här skriver hans mamma om hur detta kunde ske eftersom samhället inte ser på narkotikamissbrukare som människor, utan snarare har en ”skyll-dig-själv” attityd. Detta är inte heller enstaka fall, utan någonting som händer alldeles för ofta. I en artikel från Aftonbladet kan vi läsa om ett annat fall, då en kvinna skulle få hjälp med sitt missbruk men även hon dog – på behandlingshemmet.

De unga är naiva

Barn som missbrukar (LVU) måste få hjälp innan det är försent. Innan de tar en överdos. Och barnen, unga vuxna, gamla – alla, måste vara trygga på sitt behandlingshem. När de väl har fått hjälp måste personalen kunna se till att droger inte smugglas in. Det behöver bli fler som arbetar mot detta för att det inte ska bli flera historier som de som Uppdrag granskning och Aftonbladet rapporterat om. Man måste komma ihåg att detta är ett missbruk, en sjukdom, som inte går att bli frisk av på egen hand. Dessutom krävs ett arbete mot attt förändra synen på droger hos unga. Det finns inte en missbrukare som planerat sitt missbruk. Det har kommit smygande – och till slut finns det ingen kontroll. Det kan gå fort, och nästan alltid går det illa. I en krönika som Anna-Lena Mann har skrivit träffar hon rätt direkt. Hon menar på att ungdomarnas syn på droger är naiv. ”Det drabbar inte mig” – den mest vanliga tanken hos en tonåring. Det är där vi måste gå in, och få killar och tjejer att förstå. Det kan drabba dig.