Det finns ett gammalt visdomsord som säger att det inte räcker med tur om man inte är förberedd. Med andra ord så kan exempelvis en lottovinst bli katastrofal om det inte finns några livsmål eller intressen och ett jobberbjudande gås oftast om miste om det visar sig att kompetensen fattas. Det samma gäller otur; att vara förberedd på det värsta kan komma att vara en väg ut ur de allra svåraste situationerna. Det innebär inte nödvändigtvis att det värsta kommer att hända, men genom att ha verktygen för det så kan förberedelserna bokstavligen rädda liv.

När det kommer till stora händelser, som exempelvis naturkatastrofer, revolutioner och krig, så är det ofta den lilla människan som råkar värst ut. Medan de rika och mäktiga sitter i stora borgar, har tillgång till helikoptrar och oändliga skafferier så har vanliga individer och familjer inte mer än sitt hem och sina kroppar. Genom att skaffa bra och nödvändig information och material kan du rädda livet på både dig själv, din familj och dina medmänniskor och du har absolut ingenting att förlora. På den här sidan kan du läsa mer om vad prepping är för något: https://criseq.se/2019/02/21/prepping-att-vara-forberedd-for-en-kris/

Är det verkligen nödvändigt?

Att förbereda sitt hem inför kommande katastrofer brukar kallas för ”prepping” och har länge betraktats som något av ett skämt. I media och film presenteras prepparen ofta som en vildvuxen galning som sitter med aluminiumfolie på huvudet för att de annalkande utomjordingarna inte skall kunna läsa dennes tankar. I verkligheten är bilden dock en helt annan. Katastrofer kan hända i precis alla länder och lägen, och ett färskt exempel är den rådande Venezuela-krisen där humanitär hjälp stoppats med resultat att livsviktiga förnödenheter som mat och medicin håller på att ta slut. Här handlar det varken om rymdgubbar eller vulkanutbrott, utan en politisk kris som lett till en humanitär katastrof, och tyvärr finns det många andra exempel runtom på jordklotet.

Vad behövs?

På närmare håll har den svenska preppers rörelsen fått allt starkare fotfäste och här betraktas den inrikes krisberedskapen som undermålig. Att ha en flyktplan vid en naturkatastrof, en liten vevradio eller en ficklampa hemma och ordentligt med färskt dricksvatten i närheten, är bara några få exempel på att vara väl förberedd. Det finns också kurser i överlevnad efter apokalypsen som, trots deras dramatiska beskrivning, kan erbjuda värdefull information om hur du kan klara dig i en svårt situation.