Drömmer du om en plats där du kan koppla av och komma bort från stress och vardagens måsten? Funderar du på hur du ska inreda källarutrymmet som för närvarande mest är en samlingsplats för överflödiga prylar? Då är ett eget spa i källaren med spabad något för dig och din familj.

Innan du sätter igång med planeringen av spa i källaren gäller det att lägga tid på att planera och budgetera. Fundera på hur mycket av arbetet som ni kan göra själva och vilka moment som professionella hantverkare ska utföra. Besök gärna ett lyxigt spa för att bli inspirerad och få idéer till inredningen.

Planera spabygget

Fördelen med att ha ett spa i källaren är att platsen ligger avskild från övriga delar av huset. Perfekt om du lever i en barnfamilj och vill kunna varva ner i ett skönt spabad från Badspecialisten medan din partner tar hand om barnen. När ni ska välja inredning gäller det att fundera på både behov och vilka praktiska förutsättningar källaren har. Hur stort är utrymmet? Hur stort spabad får plats? Går det att installera en bastu och dusch i nära anslutning till spabadet? Kanske finns det till och med plats för ett hemmagym i en angränsande del av källaren? Planera gärna för golvvärme i spaavdelningen så att golvet blir varmt och skönt. Förutom att planera planlösningen noggrant är det också viktigt att följa de regler som finns för våtrum så att inte fukt tränger igenom och skadar husgrunden.

Så inreder du ditt spa

Till det roligaste med att planera ett spa hör val av inredning. Det finns många sätt att inreda en spaanläggning på, till exempel ett drömvackert hemmaspa med inslag av svart betong. Eller varför inte inreda med en lyxig hotellkänsla i minimalistisk stil? Om ert källarspa har tillräckligt med ljusinsläpp från fönster passar det också bra att inreda med stora gröna växter. Växter skapar en avkopplande känsla eftersom de påminner om naturen. För att få en lyxig känsla är det bra att välja extra tjocka handdukar i fin frotté och vackra tvålar som passar till den övriga färgskalan. Låt gärna inredningen vara så avskalad som möjlig för att undvika röra som riskerar att skapa stress istället för avkoppling.