Ett barnkalas kan lätt bli dyrare än planerat, särskilt som det finns roliga teman och snygga dekorationer som barnet kan vilja ha. Det är dock möjligt att med kreativa medel skapa ett både billigt, roligt och festligt barnkalas genom att göra mycket av dekorationen själv.

Barnkalas

Det är självklart att du vill att ditt barns kalas ska bli festligt och roligt, samtidigt som det också måste vara ekonomiskt hållbart. Men det kan bli lika snyggt, mycket roligare och garanterat billigare om du och ditt barn använder er egen fantasi och kreativitet, och skapar dekorer och tårtor på egen hand. Börja med att planera kalaset tillsammans med ditt barn och utgå från en budget – då lär du både ditt barn att planera, vara ekonomisk och samtidigt kreativ! Leta sedan upp en bra sajt som calligraphen.se, där det finns bra material att använda, som vimplar i olika färger och där ni enkelt skriver in den text som ni vill ska stå på vimplarna. Ett smart sätt att skapa personlig dekor!

DIY tips

Det finns mycket som du och ditt barn kan göra tillsammans, som både blir roligare och billigare än om ni skulle köpa det färdigt.

  • Inbjudningskort: köp fina inbjudningskort som ni dekorerar själva.
  • Baka tårtan själv och köp snygg tårtdekoration att pimpa den med. Det finns allt från hjärtan till texter och snygga ljus.
  • Bjud på pizza: ge barnen en varsin pizzadeg och låt dem välja pålägg själva. Det blir också en rolig aktivitet under festen – både när de dekorerar sin pizzabit, men också när de äter.

Roliga barnaktiviteter

Barn är kreativa! Om du både vill att barnen ska få använda sin kreativitet, samtidigt som du vill ha ett någorlunda lugnt kalas, kan du planera in roliga aktiviteter som barnen kan göra. Målet får inte bli aktiviteten i sig, utan ett roligt kalas. Om det är sommar kan du ha skattjakt eller tipspromenad, där målet är en godispåse till alla barn. Om det är vinter och snö, kan barnen bygga snölyktor eller snögubbar. Förutom att göra sin egen pizzabit, kan barnen skapa byggnader eller figurer i kartong och toarullar eller måla tavlor och muggar. Många barn tycker om enkla lekar som kurragömma eller gömma nyckel, men det kan kräva att du som vuxen initierar leken för att de ska klara av att leka, om de är många barn på kalaset.