Det börjar närma sig jul, så sakteliga. Många föräldrar och syskon fasar just nu vad som ska inhandlas och läggas under granen. Här kommer lite julklappstips av det mobila slaget!

pexels-photo-104966-largeMånga kommer säkert att hitta en ny mobil under granen i år. Det är nämligen så att den nya Iphone, nummer sju i ordningen, har kommit ut på marknaden. I Svenska Dagbladet kan en läsa om hur Iphone 7 faktiskt är vattentålig och har dessutom hela två kameror om man väljer att köpa Plus-varianten. Men oavsett om man väljer att köpa en mobil eller inte till sitt barn exempelvis, så är det väldigt viktigt med skydd.

Eftersom det är ganska dyrt att ge bort en mobil till någon kan en smart mellanväg vara att i stället köpa ett skal till Iphone 7 eller ett par riktigt sköna hörlurar som gör den mobila musikupplevelsen ännu häftigare. Att googla på mobilskal för att hitta just de sorter som passar ett syskon eller kanske ett barn allra bäst. Dessutom är det ju så att ett skal ökar livslängden på en mobil, särskilt när det kommer till att ett barn ska hantera den.

Läs igenom recensioner innan du köper

Ofta finns det recensioner ute som kan vägleda en i vimlet av prylar. Till exempel kan en läsa i MacWorld om en liten förstärkare för hörlurar som nu går att köpa. Det är perfekta presenten till någon som just införskaffat den senaste generationens mobil från Apple och dessutom älskar att lyssna på musik med denna.

Sedan kan det vara smart att ha ett samtal med barnen om mobilens fördelar och nackdelar. Det gäller inte bara hemma utan även i skolan. Fler och fler skolor inför nu mobilförbud, detta dels för att få tillbaka elevernas uppmärksamhet till undervisningen som pågår men även för att förhindra och motverka mobbing på olika sätt. I Helsingborgs Dagblad kan en läsa om hur en skola i Skåne sedan höstterminens start varit helt mobilfri under skoldagarna. Detta har gjort eleverna mer sociala, menar i alla fall åttorna som träffat tidningen för en intervju. Varje dag samlas alla mobiler in och låses in i ett värdeskåp på lärarrummet för att sedan hämtas ut vid hemgång. Det är alltså bra med mobil på många sätt, men ibland är det bra utan också.