Om ett par månader är det dags för en ny årskull att gå ut gymnasiet och ta studenten. De flesta som redan tagit studenten vet dock att det kan bli en väldigt kostsam historia. Men börjar man spara i tid och försöker hålla nere kostnaderna, brukar det ordna sig.

Att ta studenten kan bli en dyr historia, konstaterar Dagens Nyheter. Det kan skilja så mycket som 2 000 kronor mellan den billigaste och dyraste studentmössan. Dessutom lägger vi så mycket som 2,3 miljarder kronor på studentpresenter varje år. En annan stor utgift i studenttider är studentmottagnigen som många har hemma med vänner och släkt på studentdagen. Förutom detta kostar även kläderna en hel del pengar och många vill även ha ett studentflak, som var och en får betala en slant för. Det är inte direkt svårt att bli ruinerad.

Håll nere kostnaderna

Men det finns självklart vägar att gå för att få en billigare studenttid, utan att behöva kompromissa allt för mycket på det roliga. Exempelvis finns studentmössor i olika prisklasser, vilket innebär att man kan välja en mössa efter sin egen plånbok. En studentmössa i billigaste kategorin kostar faktiskt bara 199 kronor om man känner att det är alldeles för saftigt att köpa den dyraste varianten. Vad gäller kläderna kan man leta efter en klänning på second hand eller hyra en kostym. Även studentmottagningen kan man tjäna in lite pengar på genom att gå ihop flera kompisar och ha den tillsammans. Det blir både mycket roligare och billigare. Läs mer.

Börja spara i tid

Det har kommit olika rapporter om exakt hur mycket studenten kostar i snitt. Men för ett par år sedan sa man ungefär 16 000 kronor i Svenska Dagbladet. Den här summan kan tyckas helt sanslöst hög, speciellt för en som endast lever på sitt studiebidrag. Många kanske inte ens har råd även om de sparar in på de saker som föreslagits i den här texten. Då kan ett tips vara att redan ett par år innan studenten, kanske när man börjar gymnasiet, skaffa ett sparkonto där man lägger undan pengar till studenttiden. Man kan även be att släkt och familj sätter in pengar på det kontot när man fyller år eller liknande. På så sätt kan man bygga upp en buffert under några år som man sedan kan använda när tiden är inne.