December månad är julpysslets tid, och ett av de roligaste julpysslen för hela familjen är att bygga ett pepparkakshus. Om man vill vara kreativa- och klarar av att hålla sams – kan man rent av designa bygget själva också.

När man står i begrepp att bygga ett pepparkakshus kan man lägga sig på många olika ambitionsnivåer. Enklast är att köpa ett färdigt hus, med plattor som bara ska dekoreras och monteras. Det finns också många beskrivningar på nätet av hur man går till väga, och där finns det också mallar som man kan skriva ut för att använda när man ska skära ut husets delar. En sådan guide finns på Sundsvalls tidnings sajt. Många tycker kanske att det här huset är lite väl enkelt, men för den som är nybörjare på området är det en bra början.

Pepparkakshus dekorerat med godis

Vill man vara riktigt kreativ, och göra det riktigt svårt för sig, kan man designa hela bygget själv. Då kan det underlätta att använda ett program som Google SketchUp, som är gratis att ladda ned. Man ska dock tänka på att SketchUp är ett program tänkt för betydligt mer avancerade uppgifter, och därför kan vara lite svåranvänt. Å andra sidan är det praktiskt att kunna rotera huset man ritat, för att se vilka delar som behövs.

Det går naturligtvis också att bygga ett pepparkakshus i Minecraft, men det ska vi inte ta upp denna gång. Nu handlar det om att bygga ett pepparkakshus av pepparkaka.

Om ni har svårt att hitta inspiration ska ni titta in på Helsingborgs Dagblads sajt. Tidningen anordnar varje år en tävling där man kan skicka in bilder på sitt pepparkakshus. De bästa bidragen från 2012 finns att beskåda här. Varför inte låta er inspireras av dem och sedan skapa något? Blir ni sugna på att vara med i tävlingen så hittar ni länken till årets upplaga här.

Några praktiska tips

En annan tidning, Elle Decoration, presenterar ett ambitiöst pepparkakshus på sin sajt. Som påpekas i texten är det några saker sin skiljer sig mellan att baka pepparkakshus och att baka vanliga pepparkakor.

  • Delar till ett pepparkakshus ska gräddas längre än vanliga pepparkakor, även om man använder samma deg till båda.
  • Några delar kommer alltid att behöva fixas till i efterhand för att huset ska bli någorlunda jämnt och hålla ihop. Bäst är att skära till dem direkt när de kommer ut ur ugnen, men om man senare märker att någon del behöver justeras lite kan man ”fila” ned den med ett litet rivjärn. Med hjälp av kristyr kan man sedan dölja de värsta skavankerna.
  • Dekorera så mycket som möjligt att huset innan du sätter ihop det.

Ska man göra något riktigt avancerat, som Eiffeltornet eller Turning Torso, måste man kanske tänka som en ingenjör. Själva pepparkaksväggarna har inte så mycket bärkraft, så det kan krävas att man stagar upp konstruktionen på insidan. Se till att det finns plats för H-balkar, fyrkantsrör eller olika typer av stöd på insidan av huset, och tänk på att göra de stödjande konstruktionerna efter mallar, precis som de andra delarna av huset.