Det säljs och byts begagnade barnkläder som aldrig förr, och en cirkulär ekonomi möjliggör för fler att få användning det som någon annan växt ur. Men vissa saker behöver man ändå köpa nytt, inte minst inför en skolstart – som kan bli mer eller mindre dyr.

skola skolstartAtt köpa begagnat är smart om man vill spara pengar och dessutom värna lite om miljön, eftersom resurserna används för hårt i många fall. Inte minst av klädindustrin. Det du behöver köpa nytt kan dock vara vinterskor och liknande, om ekonomin tryter kan det då vara en möjlig utväg att ansöka om ett smslån utan uc. Även om det bästa är att försöka spara pengar inför just sådana händelser som en skolstart, eftersom pengar går åt då.

Kostsamt med skolstart

I Dagens Nyheter går det att läsa om en familj som har klädbytardagar med andra barnfamiljer, för att dela med sig av de plagg och skor som inte längre används, och byta till något av en annan som till exempel växt ur sina termobyxor eller vinterjacka. Inför en skolstart är det mycket som behövs, exempelvis gympakläder, ryggsäck, sportskor, pennfodral, skalbyxor, fleecetröja och gummistövlar. Med mera. Därför är det bra att i största möjligaste mån byta saker med varandra, eller att köpa det som är kostsamt begagnat, för att spara pengar.

Försök köpa begagnat och second hand i butik eller på nätet. Många kläder och även fritidsutrustning och sportgrejor hinner inte nötas ut innan de är urvuxna. Det går att köpa väldigt fina saker begagnat. Det är även bra för miljön – Expressen

Dessutom kan du sälja det som inte längre används inom familjen, vare sig det är ytterkläder, prylar, skor eller annat som ligger i förråd och källare och bara tar plats.