287139-young-girl-in-viennaNär det kommer till barn och deras hälsa är ett stigande problem i samhället barnfetma. Detta är något som varje enskild person måste ta tag i samt att man nu gör miljonsatsningar redan på mödravårdscentralen. 

I tidningen Dagens medicin går det att läsa en artikel om barn och övervikt och att man nu gör stora satsningar på att fånga upp familjer som befinner sig i riskzonen för att barnen ska li mycket överviktiga. detta projekt tar vid redan på mödravårdscentralen och det är nu 400 personer som har hoppat på detta erbjudande om att få guidning med att förbättra sina vanor för att de ska bli mer hälsosamma. Under 2015 kommer landstinget i Stockholm att satsa 25 miljoner för att ge ett ökat stöd mot fetma och fokusera på metodutveckling med förebyggande insatser som ska komma att hjälpa barnen att få en så bra och hälsosam start på livet som möjligt.

Älska att vara aktiv

I Göteborgsposten skrivs det dels om denna satsning redan på BVC, men även den stora vikten i att barn måste känna att de älskar att vara aktiv. För om man gillar att springa omkring så gör man av med den energi man stoppar i sig. Allt från att ha en lockande sparkcykel till bollar och andra roliga föremål som ska stimulera till en mer aktiv livsstil hjälper något så otroligt. Vilket även gör att barnet får ett mer rikt och stimulerande liv.

Detta är dock inte bara ett problem i Sverige utan man kan även i Sveriges Radio ta del av att Världshälsoorganisationen gått ut med att maximalt ska energiintaget av tillsatt socker ligga på 10 %, men de rekommenderar att man sänker det till 5 % för att tänka på tänderna. Detta ställer inte bara högre press på konsumenter utan även på livsmedelsproducenter som förser oss med mat. Det gäller att tänka till och att erbjuda ett så bra utbud som möjligt. Man måste ändra om synen på den söta maten och skapa ett allvar kring mat då det är inte bara att sätta i sig utan man måste välja aktivt att sätta i sig mat som är bra för oss och som får oss att bli starka.