För många barnfamiljer är det en hel del utgifter att tampas med. I takt med att barnen växer eller blir fler kan det också vara läge att fundera över om ett bilbyte behövs.

Det vimlar av alternativ för den som vill byta bil. Inte bara modellmässigt. Andra saker att ta ställning till är om det finns möjlighet till kontantbetalning, leasa bil, ta det via en finanslösning hos handlaren eller ansöka om ett banklån. Om valet blir att låna pengar till köpet, lönar det sig att fundera noggrant över vilket alternativ som är bäst för just den enskilda familjens ekonomi.

Leasing blir vanligare

Privatleasing är ett alternativ som blir allt vanligare. Det innebär att bilen ägs av leasingföretaget och kunden betalar ett fast pris. I priset kan det ingå olika tjänster, t.ex. service och underhåll, men det skiljer sig åt mellan leverantörer. Organisationen Motorbranschens Riksförbund har sammanställt ett antal goda råd om privatleasing som är värda att läsa. Kostnaden för en privatleasad bil behöver inte bli dyrare i månadskostnad än en bil med lån. Men kunden förbinder sig också att sköta den leasade bilen som om den vore kundens egendom.

Låna på banken

Det går också att ansöka om att låna pengar på sin ordinarie bank. De flesta banker kan erbjuda medlemslån eller särskilda billån. Då är bilen bankens säkerhet för lånet och det går att diskutera avbetalningstakten utifrån kundens förutsättningar. Låneinstitut eller otraditionella banker å sin sida beviljar allt oftare blancolån (även kallat privatlån), d.v.s. lån utan säkerhet. Kunden behöver inte ange vad pengarna ska användas till.

Annan finansiering

Det finns allt fler tjänster inom finansiering att välja mellan även på nätet. De här tjänsterna har en sak gemensamt; de sammanställer information från ett antal banker och låneinstitut för att kunna erbjuda en bra ränta. Sedan 1 september 2018 finns också en ny lagstiftning som innebär ett räntetak för snabblån och andra privatkrediter.

Det är alltså klokt se över vilken lösning som passar den egna hushållsekonomin bäst, så att bilbytet blir en del av en bättre vardag.