Vad händer när två personer bestämmer sig för att skiljas, och hur ska man gå tillväga för att kunna skilja sig?

När två personer bestämmer sig för att skiljas från varandra kan det kännas skönt att få hjälp av en jurist. Det är även skönt att ha nära till advokatfirman för att komma på bokade möten och liknande. Bor du i Västsverige kan juridik i Göteborg med en kunnig skilsmässoadvokat vara rätt för just dig och din situation.

Skilsmässa och bodelning

Vad finns det att tänka på rent ekonomiskt när det kommer till en skilsmässa? Inte nog med att beslutet om att skiljas kan vara riktigt uppslitande och påfrestande så förändras oftast även vardagen en del. Bra att veta är att var och en i ett äktenskap äger sin egendom och svarar för sina egna skulder. I Dagens Nyheter går det att läsa om hur huvudregeln i Sverige är att värdet av de tillgångar som finns när man ansöker om skilsmässa ska delas på två.

Om du vill skilja dig ska du vända dig till tingsrätten. Tingsrätten kan även besluta i andra frågor som uppkommer i samband med skilsmässa, till exempel frågor som rör vårdnad om barn och barns boende och rätt till umgänge – Sveriges Domstolar

Förutom att skilsmässa är svår för de två som valt att gå skilda vägar, kan det vara ännu jobbigare för barnen som eventuellt finns. Som förälder är det jätteviktigt att försöka samarbeta när det kommer till barnen, så att dessa inte kommer emellan. Men också att ge barnen allt stöd de behöver. Mer om det går det att läsa om på Vårdguiden 1177, där det även står att alla separationer är olika, vissa går snabbt och andra drar ut på tiden.