Många hyresgäster, ägare av asylboenden, skollokaler och villaägare har känt på hur olyckligt det kan bli om bostaden/fastigheten drabbas av mögel. Det finns flera typer av mögel och alla sorter bör saneras när de upptäcks. Det påverkar hälsan negativt och kan leda till svåra sjukdomar om man inte får bukt med det.

När och om man upptäcker mögel hemma så bör man direkt ta uti med problemet. Det kan vara värt att nämna att mögel ibland inte syns eller att det gömmer sig i skrymslen och vrår och därför bör man gå ned i källaren för att titta efter eller sanera bort mögel på vinden så fort man misstänker att det finns orsaker till att det har fått fäste där. Så har kan en sanering se ut till exempel:

Mögel – en välbekant fiende i ditt eget hem

Nästan alla drabbas av någon form av mögel någon gång under livet, oavsett var man bor. Ofta kommer symptomen av möglet smygande som molande huvudvärk, andningssvårigheter, eksem eller allergier för att senare förvärras. Till en början är det många som inte ens förstår vad dessa migränattacker eller hudutslag kommer ifrån och man kanske tar sig en funderare på om man ätit något olämpligt eller tvättat kläderna i ett tvättmedel med allergiframkallande ämnen eller dylikt.

Tyvärr kan det enkla svaret vara att man kort och gott fått oväntat besök från mögel och då gäller det att snabbt köpa saneringsprodukter eller ta dit en expert som får avgöra vad som bör göras. Mögel är vanligt förekommande i både skolor, bostäder och lokaler där människor vistas regelbundet.

Underskatta inte ens det minsta möglet

Även de minsta prickarna av mögel är hälsofarligt och eftersom mögel sprider sig fort som ögat så blir problemen allt större för varje dag. I värsta fall kan det faktiskt orsaka cancer. Lättare mögel kan avlägsnas med vatten och rengöringsmedel och uppkommer lätt av gamla tvålrester och fukt. Men är det stora missfärgningar i väggar och tak eller bubblor i mattan o.s.v. så kan man helt enkelt vara tvungen att tapetsera om efter att man sanerat. Se också till att ventilera ordentligt.